Allerhande misleidend over ‘gezonde’ recepten

Allerhande vindt gezond eten belangrijk. Daarom krijgen sommige recepten ene Gezond sticker. Hartstikke goed idee. Echter, deze recepten zijn niet gezond! Ze bevatten veel te weinig groente en eiwit, en teveel vet. Misleiding voor wie bewuster wil eten en soms een beetje hulp nodig heeft bij het maken van de juiste keuzes. Wij zetten het op een rijtje en geven gezondere alternatieven.

 

De Allerhande is altijd leuk voor inspiratie. Vooral wanneer je al weken in een cirkeltje draait met steeds dezelfde recepten en toe bent aan wat variatie. Varieren is gezond! En gezond eten vindt ook Allerhande belangrijk. Daarom staat in het blad bij een aantal recepten de sticker ‘gezond’, om een bewuste keuze makkelijker te maken. Hartstikke goed natuurlijk… Echter, wat Allerhande een gezonde sticker geeft, is helemaal niet zo gezond. En dat is misleidend voor iedereen die bewuster wil eten en soms een beetje hulp nodig heeft bij het maken van de juiste keuzes.

In de laatste versie van de Allerhande (april- juni 2019) worden 14 recepten gepresenteerd in de categorie ‘Wat eten we vandaag’. Vier van de 14 recepten heeft de Gezond- sticker. (Zijn de overige 10 dan ongezond volgens Allerhande?) We hebben die vier recepten onder de loep genomen op voedingswaarde per portie, in de tabel hieronder (even inzoomen!)

De conclusie: de maaltijden bevatten veel te weinig groente, veel te weinig eiwitten en veel te veel vet waarvan teveel verzadigd vet. Dit kan beter! Daarom hebben we voor elk recept een gezondere variant bedacht.