Healthy Ageing

Healthy Ageing

Flex Gym is gespecialiseerd in Healthy Ageing: gezond oud worden dankzij aanpassingen in leefstijl.

Leefstijlcoaching is erop gericht hoe je zelf de regie kunt nemen om je leefstijl aan te passen aan die veranderingen om gezond ouder te worden. Leefstijlcoaching is onderdeel van leefstijlgeneeskunde: liever vroegtijdige preventie dan curatieve behandeling.

Flex Gym is gecertificeerd seniorencoach en ervaren in het coachen van senioren in leefstijlverbeteringen zoals in voeding, beweging, ontspanning en geluk.

Healthy Ageing

Healthy Ageing betekent gezond en gelukkig ouder worden en maatschappelijk betrokken blijven. dankzij een leefstijl die zich gedurende je leven aanpast aan de veranderende levensbehoeften die horen bij het ouder worden.

Elke levensfase kent specifieke behoeften in voeding, beweging en ontspanning. Ouderen hebben bijvoorbeeld minder voeding nodig dan jongeren omdat de stofwisseling vertraagt. Tegelijkertijd is meer inspanning nodig om de spiermassa en het uithoudingsvermogen op peil te houden. En soms is een middagdutje onvermijdelijk omdat ouder worden gepaard gaat met een minder diepe slaap in de nacht. Het proces van ouder worden start al vanaf het 25ste levensjaar.

Bovendien neemt in de loop der jaren het risico op chronische ziekten zoals overgewicht, diabetes type II, hart- en vaatziekten en depressie toe. Bij vrouwen gaat de menopauze een grote rol spelen. Ook onze mentale en emotionele gesteldheid verandert naarmate we ouder worden, onder andere als gevolg van hormonale en chemische veranderingen in ons lichaam en door wat we in de loop der jaren meemaken.
Veranderende levensbehoeften vragen om aanpassingen in voeding en slimmere manieren van bewegen en ontspannen, om fysiek, mentaal en emotioneel gezond ouder te worden.

  • Op een slimme manier ouder worden

Healthy Ageing is een relatief nieuw thema. Onderzoeksinstituten, bedrijven en maatschappelijke organisaties werken steeds vaker samen om te komen tot gefundeerde inzichten over Healthy Ageing. Toch wordt het belang van Healthy Ageing nog te vaak onderschat. Nederland kent ruim 7 miljoen inwoners van 50 jaar of ouder. Dat aantal zal komende jaren naar verwachting toenemen. Tegelijkertijd zijn er steeds minder jongeren om de zorg voor ouderen te dragen. Gezond, actief en gelukkig ouder worden en zo lang mogelijk betrokken blijven bij het arbeidsproces en in de maatschappij zijn daarom essentieel.

Ouder worden is onvermijdelijk. Accepteren van fysieke, mentale en emotionele veranderingen creëert ruimte om slimme keuzes te maken om gezond en fit te blijven. “Train smarter, not harder” is zo’n voorbeeld.

Negeren, ontkennen en gefrustreerd raken omdat je op je 45ste niet meer kunt wat een 25- jarige kan, helpt niet. Doorslaan naar de andere kant en denken dat je op latere leeftijd gedoemd bent achter de geraniums te zitten, werkt ook niet en is bovendien niet de werkelijkheid. We zijn vaak tot op hele hoge leeftijd tot enorm veel in staat, mits we fysiek en mentaal actief blijven, zin in het leven houden, goed voor onszelf blijven zorgen én er zelf in geloven!

Leefstijlcoaching in Healthy Ageing

Flex Gym biedt leefstijlcoaching in Healthy Ageing. Je leert welke levensbehoeften passen bij jouw levensfase en met welke veranderingen je nog te maken krijgt. De coaching is erop gericht hoe je zelf de regie kunt nemen om je leefstijl aan te passen gedurende je leven, om gezond ouder te worden. Bijvoorbeeld hoe je met aanpassingen in voeding, beweging en ontspanning overgangsklachten zoals opvliegers en gewichtstoename aanzienlijk kunt verminderen.

  • Preventief en curatief

Leefstijl coaching in Healthy Ageing werkt preventief en curatief: Een gezonde leefstijl kan het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, obesitas en depressie tot wel 50% verkleinen. Het kan zelfs diabetes type II genezen.

  • Leefstijlgeneeskunde

Leefstijlcoaching in Healthy Ageing is nieuw. Het is onderdeel van leefstijlgeneeskunde en past bij de nieuwe visie op gezondheid: Positieve Gezondheid. Gezondheid wordt gezien als meer dan alleen de aan- of afwezigheid van lichamelijke of mentale problemen of ziekten. Het gaat over het nemen van regie over je leven en over de kracht ontwikkelen om zelf de kwaliteit van je leven te verbeteren. Medisch ingrijpen is niet meer automatisch de beste oplossing voor elke klacht. Coaching is een gelijkwaardige behandelmethode die bovendien preventief werkt en je minder afhankelijk maakt van zorg. Create your own health dus!

Seniorencoaching

Ruim dertig procent van de wereldbevolking is 65 jaar of ouder. Ouder worden is een complex proces met positieve en negatieve kanten. Senioren kunnen terugkijken op mooie levenservaringen en hebben tijd om te genieten van hun welverdiende rust en hobby’s. Ouderdom komt echter ook met gebreken zoals lichamelijke ongemakken of cognitieve veranderingen zoals minder goed kunnen onthouden. Ook eenzaamheid, verlies van dierbaren, relatieproblemen of vraagstukken van zingeving kunnen een rol spelen.

Senioren hebben een andere voedingsbehoefte dan jongeren, mede als gevolg van lichamelijke verouderingsprocessen zoals veranderde smaak en verminderde eetlust. Ook overgewicht en ziektes zoals diabetes kunnen een rol spelen. Gezonde voeding kan ertoe bijdragen dat ouderen langer fysiek en mentaal fit blijven. Ook beweging is geen vanzelfsprekendheid. Lichamelijke en mentale klachten, eenzaamheid, onzekerheid en gebrek aan energie kunnen ertoe leiden dat senioren inactief worden. Eenmaal inactief is de stap naar UN-Healthy Ageing snel gezet.

  • Leefstijlcoaching verbetert de kwaliteit van leven

Flex Gym is gecertificeerd seniorencoach en ervaren in het begeleiden van senioren in leefstijlverbeteringen zoals in voeding, beweging en geluk. Seniorencoaching is oplossingsgerichte coaching bij het proces van ouder worden. Uitgangspunt is dat jij de expert bent over je leven. Flex Gym vertrouwt in je kwaliteiten en leert je je eigen vaardigheden in te zetten om te komen tot de gewenste verbetering. Die verbetering staat centraal. Een gezonde leefstijl kan de kwaliteit van leven verbeteren.

Meer informatie

Voor meer informatie, neem gerust contact met ons op!